Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis
Betaal met o.a. iDeal, Klarna en Paypal
Verzendkosten €5,95 - GRATIS verzending boven €75
Cadeaubon kopen
0
Review Logo9,8 @ Kiyoh
0
Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis
Betaal met o.a. iDeal, Klarna en Paypal
Verzendkosten €5,95 - GRATIS verzending boven €75

Door Sytske, 1 oktober 2024

Soktober 2024

Het is alweer oktober! Onofficieel de maand die breiers hebben omgedoopt tot soktober. Sokken breien is het hele jaar door een heerlijke bezigheid, maar als de blaadjes beginnen te vallen en het buiten weer wat kouder wordt, breit het toch nog even nét iets lekkerder. Veel sokkenbreiers grijpen soktober ook aan om te starten met het breien van cadeaus voor de feestdagen.

Gedurende de maand oktober zal ik hier iedere dag een sokkenpatroon, tip of een leuke actie met je delen. Sommige zijn de hele maand geldig, anderen maar kort. Kom dus regelmatig even terug om te kijken of er iets voor je bij zit.

1 oktober - Novita Nalle voetbalsokken

Laten we Soktober aftrappen met een knaller van een patroon! Speciaal voor deze maand heeft Novita een zeer populair patroon uit hun Finse sokkenmagazine voor jullie naar het Nederlands vertaalt. Het patroon is beschikbaar in maat 27/29 en maat 42/43.

Voetbalsokken Novita NalleDownload het patroon hier

Ga jij voor de originele kleuren of durf je te experimenteren en kies je hele andere kleuren? Het assortiment Nalle is in ieder geval uitgebreid genoeg om je creativiteit de vrije loop te laten. 

Novita Nalle is een 6-draads sokkengaren van 80% wol en 20% gerecyclede polyamide. Dit seizoen zijn er een groot aantal nieuwe kleuren toegevoegd aan het assortiment. Ook gaan er een aantal kleuren verdwijnen bij Novita. Uitlopende kleuren zijn aangegeven op de productpagina. Voor deze kleuren geldt op=op.

Wat heb je nodig?

1 bol Novita Nalle 099 zwart

1 bol Novita Nalle 011 wit

1 bol Novita Nalle in een kleur naar keuze voor de boord en de teen. In dit voorbeeld werd kleur 523 veenbes gebruikt

sokkennaalden of rondbreinaald voor magic loop 3mm

Ga naar de productpagina van Novita Nalle en kies je favoriete kleuren

 

2 oktober - Durable Pineapple Crown socks

Chique he?! Zo'n ajour gebreid sokje! Deze sokken zijn gebreid met Durable Soqs, een 4-draads sokkengaren van 75% wol en 25% polyamide. Ze zijn verkrijgbaar in meer dan 60 kleuren, waaronder een aantal met een leuk tweed spikkeltje. Durable Soqs is een 50 grams bolletje. Voor een paar sokken voor een volwassene heb je 2 bollen nodig, voor een kleine kindermaat volstaat 1.

De Pineapple Crown socks zijn te breien voor zowel kinderen als volwassen. 

Pineapple crown socks Durable

Download het patroon voor kinderen

Download het patroon voor volwassenen

Wat heb je nodig?

1 bol Durable Soqs t/m maat 25

2 bollen Durable Soqs voor maat 27 en groter

sokkennaalden of rondbreinaald voor magic loop 2.5 mm

Ga naar de productpagina van Durable Soqs en kies je favoriete kleur

 

3 oktober - BC Garn Bio Shetland 100% wol

Kun je sokken breien van 100% wol?

In de meeste sokkengarens die we kennen is een versterkende, vaak synthetische vezel toegevoegd om ervoor te zorgen dat er door de wrijving van het dragen geen gaten in je sokken vallen.

Het is echter mogelijk om met een 100% wol mooie sokken te breien. De stevigheid komt dan niet uit een toegevoegde vezel maar door de vervilting van de zool tijdens het dragen. Door de wrijving van de wol tegen je voet en schoen grijpen de wolvezels in elkaar waardoor er vilt ontstaat. Zo worden je sokken toch mooi stevig. Wil je nog wat extra stevigheid toevoegen? Brei dan eens een dun draadje mohair mee. De mohair geeft ook nog eens een heel mooi luxe waasje over je breiwerk. Sterk én mooi dus!

Kleine disclaimer: mensen met lange teennagels of veel eelt lopen het risico de wol kapot te lopen voor het de kans gekregen heeft te vervilten. Poezelige zachte voetjes aanbevolen :)

Bio Shetland van BC garn is een 100% biologische wol met het strenge GOTS keurmerk. Het komt in prachtige kleuren en is geschikt voor uiteenlopende projecten zoals (Fair Isle) truien, vesten, dekens en winterse accessoires. Heb je nog nooit met deze wol gebreid dan kan kan ik het je van harte aanraden om het eens te proberen. Voor de prijs hoef je het niet te laten en het zal in no-time behoren tot je favorieten. 

Vandaag deel ik een sokkenpatroon met je gemaakt van de Bio Shetland. Het is een Engels patroon deze keer. Zoek je 4 favoriete kleuren uit het assortiment Bio Shetland, grijp je sokkennaalden en geniet van dit prachtige garen.

Bio Shetland BC Garn sokkenpatroon

 Download hier het patroon

 

Kies je favoriete kleuren uit

het assortiment BC Garn Bio Shetland

 

4 oktober - Spiraalsokken, sokken zonder hiel

Krukezakken heetten ze vroeger, spiraalsokken zonder hiel! Perfect voor mensen die graag sokken willen breien maar steeds stranden bij de hak, voor kindervoeten die sneller groeien dan jij er een paar passende sokken voor gebreid hebt óf gewoon leuk om eens iets anders te proberen. Het ziet er uit als een spiraalvormige buis met een teen er aan. Een soort kruikenzak...krukezak. Bijkomend voordeel van zo´n spiraalsok is dat je ze steeds op een andere manier draagt waardoor ze minder aan slijtage onderhevig zijn. Krukezakken breien het mooist met een 4- of 6-draads garen.

Het recept is simpel:

1. Zet het aantal steken op dat je normaal ook zou gebruiken voor jouw dikte garen en schoenmaat. Het aantal moet deelbaar zijn door 4.

2. Brei een boord (4 tot 7 cm is genoeg) in boordsteek. *1 recht, 1 averecht* of *2 recht, 2 averecht*, wat jij het mooist vindt.

3. Na de boord beginnen we aan de spiraal. Dit is steeds een herhaling van de volgende 16 toeren:

toer 1-4: *2 recht, 2 averecht*

toer 5-8: 1 averecht, *2 recht, 2 averecht* 2 recht, 1 averecht

toer 9-12: *2 averecht, 2 recht*

toer 13-16: 1 recht, *2 averecht, 2 recht* 2 averecht, 1 recht

Herhaal deze 16 toeren tot je een lange buis hebt die minimaal de lengte heeft van een been- en voetlengte van een normale sok. Langer is natuurlijk ook lekker voor in regenlaarzen, voor thuis op de bank of voor kindervoeten in de groei.

4. Is de buis lang genoeg dan brei je er een teen aan. Kies hiervoor lekker je eigen favoriet. Omdat een spiraalsok niet gebonden is aan een bepaalde maat maakt het niks uit of je teen een halve centimeter langer of korter is.

Veel breiplezier!

 

5 oktober - Late Summer Socks van Stine&Stitch x Novita

Misschien heb je wel een boek van haar in de kast staan... Kerstin Balke, beter bekend als Stine&Stitch. Zij is de ontwerper achter de Soxx boeken. Deze Duitse ontwerpster is de samenwerking aangegaan met Novita en heeft een aantal leuke sokpatronen geschreven speciaal voor soktober. Vandaag de "Late Summer" socks. Kerstin gebruikte hiervoor de nieuwe kleuren Nalle 263 papaya, 622 sahara en 539 raspberry. Deze kleuren vind je, samen met nog veel meer mooie kleuren Nalle, in de webshop.

Patroon Late Summer Socks

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita Nalle

 

6 oktober - Gratis kabelnaald bij aankoop van 2 bollen Novita Isoveli

Snel gebreid, mooi om te zien en heerlijk warm. Dat zijn de Tauko sokken van Novita. Deze kabelsokken worden gebreid op naald 5, met Novita Isoveli. Perfect om te breien voor iemands verjaardag.

Je ontvangt het patroon gratis bij aankoop van minimaal 2 bollen Isoveli. Van 6 oktober t/m 19 oktober 2024 ontvang je daar dan ook nog een setje kabelnaalden GRATIS bij.

Hoe werkt het? Zoek je favoriete kleur(en) Novita Isoveli uit en voeg minimaal 2 bollen toe aan je bestelling. Plaats in het opmerkingenveld bij je bestelling de tekst TAUKO. Ik voeg dan het sokkenpatroon en het kabelnaaldensetje* toe aan je bestelling.

De actie van het kabelnaalden setje is uiteraard ook geldig in de winkel in Grou.

* Maximaal 1 setje per klant, zo lang de voorraad strekt.

Tauko socks Novita

Dit patroon is geschreven voor maat 38/39 maar iemand met maat 40/41 zou ze ook prima passen.

 

Bekijk en bestel hier je favoriete kleur Novita Isoveli

 

7 oktober - TIP! Facebookgroep "Wij breien sokken (en andere dingen)"

Ben jij gek op sokken breien en voortdurend op zoek naar inspiratie? Ik kan je van harte aanraden om lid te worden van de Facebookgroep "Wij breien sokken (en andere dingen)". Deze groep met inmiddels ruim 10.000 leden, staat onder de bezielende leiding van Esther en Jessica. Het is deze twee super enthousiaste breisterren gelukt om een schat aan informatie te verzamelen rondom sokken breien en breien in het algemeen. Daarnaast is de sfeer in de groep zeer goed en is er altijd wel iemand die bereid is je even te helpen als je vastloopt met een project. Naast sokken komen er ook regelmatig andere projecten voorbij. Je komt bij de groep terecht door te klikken op onderstaande link. 

Facebookgroep Wij breien sokken (en andere dingen)

 

8 oktober - Oodi Socks van Novita, even lekker kabelen

Oei, daar moest ik nog snel in het laatste uur van 8 oktober een patroon voor jullie uploaden. Rijkelijk laat maar ik had een goed excuus. Vandaag startte namelijk, geheel in de sfeer van soktober, de allereerste cursus sokken breien van dit seizoen! Wat fijn om weer zo'n enthousiaste groep dames én 2 heren te mogen ontvangen. Het duurt vast niet lang voordat ook zij deze mooie Oodi socks gemaakt van Novita Viola kunnen breien.

Oodi Socks sokkenpatroon

Download hier het patroon

 

Dit patroon is geschreven voor maat 38/39

Om deze sokken te breien heb je 2 bolletjes Novita Viola nodig.

 

Kies hier je favoriete kleur Novita Viola

 

9 oktober - Tip! Ravelry

Ken je het platform Ravelry? Het is een Engelstalige community met daarin hakers, breiers en designers van over de hele wereld. Naast dat je groepen kunt vormen van mensen die bijvoorbeeld bezig zijn met hetzelfde project, is Ravelry voor de meeste mensen in hoofdzaak een onuitputtelijke database van patronen. De site bevat inmiddels meer dan 1,3 miljoen patronen. Sommige zijn gratis, bij andere koop je het patroon van de designer. Een account aanmaken is gratis.

Eerlijk is eerlijk, Ravelry is niet altijd de meest gebruiksvriendelijke site, maar het is écht meer dan de moeite waard eens een kijkje te gaan nemen en wat tijd te investeren om te begrijpen hoe de site werkt. 

Ook voor sokken breiers is het het walhalla. Als je met de filteroptie zoekt naar sokkenpatronen op Ravelry, word je werkelijk overspoeld met patronen, de een nog mooier dan de ander. Er zijn ook veel Nederlandstalige ontwerpen te vinden. Ook de taal waarin een patroon geschreven is kun je selecteren bij de filteropties.

Een van die leuke (gratis) patronen die ik tegen kwam was "Skew" van ontwerpster Lana Holden. Oorspronkelijk was dit een Engels ontwerp, maar Hinke Schreuder heeft deze voor je vertaald (uiteraard met toestemming van de designer) naar het Nederlands. Zie je die gekke contructie van de hiel? Een leuke uitdaging toch?! Het mooist brei je deze sokken met een meerkleurig garen, zodat de bijzondere lijnen in de sok mooi uitkomen. Hieronder een aantal suggesties voor een leuke sokkenwol.

Dus, ben je er klaar voor om uren onder te dompelen in de meest prachtige patronen en je to-do lijst te zien groeien tot een niveau waar je beseft dat je minstens 150 zou moeten worden om het allemaal te kunnen breien... maak dan nu hier een Ravelry account aan.

Sokkenpatroon Skew

Ga naar het patroon Skew op Ravelry

 

Garensuggesties:

Opal Hundertwasser

Katia Concept Kalevi

 

 

10 oktober - By the sea van Stine&Stitch x Novita

Op 5 oktober deelde ik ook al een patroon van Stine&Stitch. Ze ontwierp er in totaal 3, dus de kans is groot dat je haar later deze maand nog eens tegen zult komen :D

Deze keer "By the sea". Een mooi grafisch patroon in de kleuren Nalle 160 en 061 Linen. Uiteraard kun je je eigen favoriete combinatie maken met het uitgebreide assortiment kleuren.

Gratis sokkenpatroon By the Sea

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita Nalle

 

12 oktober - TIP! Is sokkenwol alleen voor sokken?

Als hakers en niet-sokkenbreiers mijn winkel binnen lopen, gaan ze in veel gevallen direct voorbij aan de wand met sokkenwol, want... SOKKENwol, en dus niet voor hun. Uiteraard probeer ik die gedachte zo snel mogelijk te ontkrachten. Sokkenwol is juist heel geschikt voor heel veel projecten anders dan sokken.

We noemen het sokkenwol omdat er in de meeste gevallen een synthetische vezel meegesponnen is, waardoor het garen sterker wordt en dus geschikt gemaakt voor de wrijving die het garen dag in dag uit moet doorstaan. Juist doordat er versteviging is aangebracht maakt het dat het eigenlijk een heel mooi allround garen is. Haak eens een mooie knuffel van sokkenwol, of een warme woondeken... Brei prachtige truien, mutsen shawls... 

Katia is zich bewust van het imago van sokkenwol en is erg actief in het creëren van leuke patronen gemaakt van sokkenwol. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Wanneer je op de foto klikt kom je uit op de pagina van het bijbehorende bolletje. Klik vervolgens op je favoriete kleur en je vind een link om het patroon te downloaden in de product beschrijving.

   

Gratis Patroon gebreid damesvest Funny socks

13 oktober - ACTIE! Katia Concept Sokkenwol 4 halen, 3 betalen!

Katia Concept sokkenwol sale

Zullen we Soktober eens even extra leuk maken? Van 13 oktober 2024 t/m 20 oktober 2024 geldt er een 4 halen, 3 betalen actie op alle Katia Concept sokkengarens! Mix and match er op los en leg een fijne wintervoorraad aan. OP=OP

Ps. Had je al gezien dat dit de garens zijn uit de post hierboven? ;)

GA NAAR DE ACTIEPAGINA

 

14 oktober - Bospadsokken van Niina Laitinen x Novita

Nog zo´n mooi patroon van Niina Laitinen! Van mij mag het zo het hele jaar wel soktober zijn met al die mooie patronen. 

Bospad Sokken Niina Laitinen

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita Nalle

15 oktober - Giraffe sokken voor kinderen

Ok, ok, ik speel een beetje vals. Ik was op deze dag vergeten iets te posten. Man, man, wat heb ik mezelf op de hals gehaald. Het is lastiger dan ik dacht. Maar gelukkig kan ik vertrouwen op mijn vrienden van Novita die deze maand met de meest spectaculaire patronen aan komen zetten. 

Kijk eens wat ze nu voor je hebben?! Wow... gewoon wow. Wat een talent bezit je als je dit soort prachtige patronen kunt bedenken. Ontwerpster van deze sok is Lotta Luntin. Dit patroon is de kindervariant gemaakt van Novita Nalle. Op 16 oktober vind je de volwassen variant gemaakt van Novita 7 Brothers.

Novita Giraffe Socks

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita Nalle

16 oktober - Giraffe sokken voor volwassenen

Hoe leuk is het om je sokken te matchen met je (klein) kind? Schattig toch? Prachtig detail aan deze sokken vind ik het kabeltje in de boord. Ik weet zeker dat dit patroon tot de favorieten van menig sokken breier gaat behoren!

Novita Giraffe sokkenpatroon volwassenen

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita 7 Brothers

 

17 oktober - Leer sokken breien met Dendennis en Mr. Knitbear

Sokken breien en zoveel meer

Wil je sokken leren breien? Of misschien kun je al sokken breien maar vind je het leuk om nieuwe technieken te leren zoals patronen inbreien met de fair isle techniek, mozaïek breien of dubbelbreien? Dendennis en Mr. Knitbear helpen je op weg! Onlangs verscheen hun nieuwe boek "Sokken breien en zoveel meer!" In dit boek nemen ze je aan de hand van foto's en duidelijke beschijvingen mee in de wereld van het sokken breien. Naast sokken vind je in dit boek ook prachtige patronen voor sjaals en mutsen. Met ruim 25 verschillende patronen zit er vast iets voor je bij!

Bestel Sokken breien en zoveel meer hier!

 

18 oktober - 10% korting op Durable Soqs en Lang Yarns Jawoll

Op 18, 19 en 20 Oktober ontvang je in de winkel en webshop 10% korting op Durable Soqs, Durable Soqs Tweed en Lang Yarns Jawoll! De korting wordt automatisch toegepast.

 

19 oktober - Teamsokken in grote maten

Leuk hoor, al die sokkenpatronen, maar we blijven toch een beetje hangen in de kleinere maatjes. Tot vandaag! Novita presenteert u....de Novita Team Sokken voor heren! Yes! Superleuke sokken voor de grotere maten. (42, 44 en 46)

Het allerleukste van dit patroon is dat er een heel alfabet aan breiletters en cijfers bij zit zodat je iedere letter- en cijfercombinatie kunt maken die je maar wil. Grote maten breien vergt altijd wat geduld, maar gelukkig breit dit patroon lekker snel met de 8-draads sokkenwol Novita 7 Brothers.

Novita Team Sokken voor heren 7 Brothers Veljesta

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Novita 7 Brothers

 

20 oktober - Stained Glass Blanket, voor al je restjes!

Stained Glass Blanket patroon Ravelry

fotocredits: ladybuglily

Als je al een tijdje sokken breit, heb je vast een mooi mandje met restjes. Je zou er natuurlijk restjessokken van kunnen breien, maar die restjes zijn ook heel geschikt om een mooie deken mee te maken. De Stained Glass Blanket is hét perfecte project hiervoor. Het fijne van deze deken is dat deze per vierkantje opgebouwd wordt. Je legt het project daardoor makkelijk weg zonder dat er een naald in moet blijven zitten of je het risico loopt steken te verliezen. Hoe leuk is het om na ieder gebreid paar sokken een vierkantje aan je deken te kunnen bevestigen?! Zo wordt het een prachtige registratie van al jouw projecten.

Tip! Hang een klein kaartje of cijferkraaltje aan je deken met daarop de naalddikte waarmee je de deken breit. Dit voorkomt een hoop frustratie en zoekwerk als je de deken na een paar weken/ maanden weer uit de kast vist om weer een paar restjes te verwerken.

Je vindt het gratis patroon voor deze deken op Ravelry. Het is geschreven door Ladybug Labratory. Het patroon is geschreven in het Engels. Ladybug Labratory heeft naast het geschreven patroon ook een hele uitgebreide videoserie gemaakt over deze deken waarin ze duidelijk laat zien hoe de deken gemaakt wordt.

Ga naar de Stained Glass Blanket op Ravelry

Bekijk de videoserie op Youtube

 

21 oktober - Durable Fritz the Fox Soqs

Té schattig, deze Fritz de Fox sokken! Tiny van Hengel @designbytiny ontwierp deze sokken voor Durable. Ze zijn gebreid met Durable Soqs. Een 4-draads sokkenwol van 75% wol en 25% polyamide, verkrijgbaar in meer dan 50 kleuren. Het is een aanrader Tiny te volgen op Instagram of Ravelry. Ze ontwerpt prachtige sokpatronen en ik zag ook een hele gave Halloweensok op haar Instagram account. Ga maar eens kijken.

Fritz the Fox Socks Durable

Download het patroon hier

 

Bestel hier je favoriete kleuren Durable Soqs

 

Reacties

  • Door Sytske Jongsma, 15 oktober 2024

    Leuk Christa, er komen vast nog meer leuke inbreipatronen voorbij de komende weken! Veel breiplezier alvast!

  • Door Christa bullee, 15 oktober 2024

    Hi,

    Dank je voor de mooie patronen, ik ben helemaal verslaafd aan sokken breien en ik wil eens iets met kleurtjes maken. Ik vind de voorgeprinte sokkenwol maar saai.
    Groetjes Christa

  • Door Itteke de Leeuw, 3 oktober 2024

    Hoi Sietske, Bedankt voor de leuke sokkenpatronen (en er komen nog meer begrijp ik). Ik ga ze niet allemaal breien, maar de ananas-sokken zijn wel een uitdaging!
    Groetnis, Itteke

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »